Kunst

Nachtmuziek

Kunst & Muziek

Op zaterdag 2 november barst al het kunstgeweld los op de Museumnacht. En we zijn bij N8 natuurlijk al enige tijd bezig met het organisatie omtrent Museumnacht. Eén van deze projecten is Nachtmuziek.

De Nachtdienst x Amsterdam Museum

Gezien de naam leek deze samenwerking al praktisch 'a match made in heaven' en toen waren ze nog niet eens aan de slag gegaan. Om ervoor te zorgen dat de zeskoppige band die een mix van Jazz en Nederlands talige Hip-Hop brengen ook een vleugje 'Amsterdam Museum' bevatte gingen ze in gesprek met curator Thijs Boers. Vanaf 11 oktober start de tentoonstelling 'Mondriaan in Amsterdam 1829-1912'. Deze tentoonstelling is ook nog te zien tijdens de Museumnacht. De tentoonstelling laat zien hoe Mondriaan in en rond de stad zijn eigen stijl ontdekt. Van de donkergekleurde realistische landschappen uit zijn beginjaren tot de bijna abstracte weergave van een stralende Molen bij Zonlicht (1908). Allemaal werken die toch net even anders zijn dan de werken waar hij het meest bekend door is, zoals Victory boogie woogie (1944). De Nachtdienst kreeg een glimps van de werken die in de tentoonstelling zullen hangen en kreeg de kans de curator van deze tentoonstelling het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen. Bekijk hier hoe dit eraan toeging en hoe De Nachtdienst vervolgens de Redbull Studio indook om de track geïnspireerd door de werken van Mondriaan op te nemen.

Prehistoric Futuristic x Stedelijk Museum

Al heel gauw nadat we Cata.Pirata hadden benadert om mee te werken aan Nachtmuziek bleek dat het niet alleen bij het maken van de track zou blijven. Het begon meteen te kriebelen bij Cata.Pirata, die niet alleen zangeres, maar ook transmediale kunstenaar is. Gefascineerd door de werken van Malevich en vooral zijn werken en uiteenzettingen over het futurisme, betrok Cata.Pirata Maximin Lavoo bij het maken van de muziek. Voor dit project doopte ze zich om tot “Prehistoric Futuristic”. Het team was echter nog niet compleet, met de medewerking van Nahuel Blaton (artistieke antropoloog) en Le Ryan (designer) wordt het auditorium van het Stedelijk Museum omgebouwd tot een ware kunstinstallatie. De tentoonstelling 'Kazimir Malevich en de Russische avant-garde' is nu te bekijken in het Stedelijk. Dit is een bijzondere tentoonstelling aangezien het de grootste overzichtstentoonstelling is van één de belangrijkste grondleggers van de abstracte kunst. Het Stedelijk Museum bezit zelf de grootste verzameling werken van Malevich buiten Rusland. Alsof dat nog niet genoeg was brengen ze dit samen met de verzamelingen van twee Russische verzamelaars. Bereid je voor op een reis door de abstracte kunst geschiedenis en een blik naar de toekomst door Cata.Pirata. Bekijk het filmpje en zie hoe Cata.Pirata kennis maakte met een deel van de werken die in de tentoonstelling te zien zijn. En hoe ze vervolgens met Maximin Lavoo in de Redbull Studio “Black Square” van Malevich als startpunt van hun muzikale reis nam.

Pien Feith X Hermitage Amsterdam

De muziek van Pien Feith kenmerkt zich naast het gebruik van mystieke synths, tegendraadse ritmes en subtiele gitaarpartijen door het gebruik van samples en het experiment met vorm. Ze gebruikt niet alleen samples uit andere muziek, maar ook haar eigen muziek remixt ze samen met haar producer Melvin Wevers. Voordat Pien aan de slag ging met het nieuwe nummer ging ze in gesprek met curator Vincent Boele. Wat er vooral bleef hangen van zijn verhaal over 'Les Nabis' was de non-lineaire manier van werken en de zeer sterke visie die “Les Nabis” op de toekomst hadden. De composities en de non-lineaire manier van werken van Les Nabis kon Pien zich wel mee identificeren. De tentoonstelling “ Gaugain, Bonnard, Denis – Russische liefde voor Franse kunst” is nu te bekijken in de Hermitage. Deze tentoonstelling toont de werken van een groep kunstenaars genaamd “Les Nabis”. Dit was een groep kunstenaars die eind 19e eeuw actief waren. In hun werken legden zij de nadruk op kleur, gevoel, compositie en het gebruik van symbolen. De letterlijke vertaling van het Hebreeuwse woord “Nabis” is profeten. Simpelweg de naam profeten was een bron van inspiratie voor Pien. Met de nieuwe manier van compositie van de romantische werken en de sterke toekomstvisie van de Nabis in het achterhoofd ging Pien vervolgens aan de slag. Ben jij benieuwd hoe zij de visie van de Nabis in het hier en nu betrekt? Bekijk het filmpje!

Foam Open call

Jij kan onderdeel uitmaken van Nachtmuziek. We zijn namelijk opzoek naar muzikanten die zich graag door een thema laten inspireren en aan de hand hiervan aan de slag gaan. Gaat je muzikale hartje nu al sneller kloppen? Dan denk ik dat we jou zoeken. Breng een bezoek aan Foam en laat je inspireren door de Afronauts tentoonstelling van Cristina De Middel. Ga aan de slag aan de hand van deze indrukken en informatie de je daar kreeg en stuur vóór vrijdag 18 oktober 15.00 uur je inzending op naar N8. Misschien win jij wel een optreden in Foam tijdens de Museumnacht. De winnaar(s) worden op 23 oktober bekend gemaakt. Wil jij hieraan meedoen? Stuur dan jouw track vóór 18 oktober 15:00 uur op naar nachtmuziek@n8.nl. De inzending tot deelname aan Open Call Nachtmuziek is verlengd tot 25 oktober voor 15.00u. De winaar(s) worden vervolgens op 28 oktober bekend gemaakt! Foto: Umeko van de serie The Afronauts, 2012 © Cristina De Middel

Individualism wint Foam Open Call Nachtmuziek 2013

DJ producer Individualism is door de jury tot winnaar van de Foam Open Call Nachtmuziek 2013 gekozen. Deze prijs, georganiseerd in samenwerking met N8 in het kader van Nachtmuziek, bestaat uit een optreden in Foam tijdens de museumnacht op zaterdag 2 november 2013. De muzikale productie die Individualism maakte, geïnspireerd op de tentoonstelling Afronauts van fotograaf Cristina De Middel, zit volgens de jury goed in elkaar en is muzikaal intelligent. De producer heeft goed gekeken naar de tentoonstelling in Foam. Het muziekstuk bouwt zich om diverse ritmes heen, geïnspireerd op het ritmegebruik in veel Afrikaanse muziek. Ook heeft hij geëxperimenteerd met verschillende geluidsopnames waarin tijd, ruimte en reizen een belangrijke rol spelen. Onder de artiestennaam ‘Individualism’ won Maarten Brijker in 2010 op 16 jarige leeftijd de Grote Prijs van Nederland in de categorie Dance/Producer. Ook bracht hij in 2011 zijn debuut EP Kaleidoscope uit op het Nederlandse label Shipwrec. Zijn videoclip 'For Gods Sake' won dit jaar de Berlin Music Video Awards.    

Wat: Electronic live set by Individualism en interview tijdens Redmond Radio in Foam bij de tentoonstelling Afronauts van fotograaf Cristina De Middel. Wanneer: zaterdag 2 november 2013 Tijd: 21.00 – 21.30 uur Runner up: Dingo Birds. Zij spelen om 20.00 uur in het voorprogramma van Radio Redmond in Foam. Een akoestische live performance met als hoogtepunt een nummer speciaal gemaakt voor de tentoonstelling Afronauts.  
Lees verder binnen de categorie "Kunst "