Cultuur

Lekkergaan: Tijdelijk Museum

Leestijd: 4 minuten
Cultuur

De kunst door nieuwkomers, te zien in de Bijlmerbajes. 

Nachtbraker
Jason Hillebrand

Jason heeft het gevecht tegen de luiheid nooit echt gewonnen. Desondanks heeft hij een bachelorsdiploma in de Muziekwetenschap weten te bemachtigen. Opgegroeid in een middelgroot dorp in het Groene Hart wist Jason te ontsnappen naar Amsterdam, maar stiekem is hij ergens wel blij dat zijn flatje in Noord dichtbij de weilanden ligt.

Bekijk meer van Jason Hillebrand

header: Bijlmerhammam, Teun Castelein, 2017, foto door Laura Andalou

 

Ach, de Bijlmerbajes. Lang voordat de metro eenmaal op de bouwput Spaklerweg is aangekomen, zie je de troosteloze grijze cellentorens al opdoemen, compleet met tralies voor de ramen. Als je van dichterbij een kijkje gaat nemen, zie je dat er ook nog een betonnen muur omheen staat die in Donald Trump zijn stoutste dromen nog niet voorkomt. En ze hebben ook nog een slotgracht! Zoals een graffitiartiest op de eerdergenoemde muur gespoten heeft: ‘Leuk Is Anders’.

 

 

Tijdelijk Museum

 

Sinds 2016 wonen er echter geen bajesklanten meer, maar asielzoekers in afwachting van status. We kennen de discussie over deze groep mensen allemaal; velen van ‘ons’ willen ze hier niet hebben en zien ze wellicht als niet veel beter dan de eerdere bewoners van de voormalige gevangenis. Nachtbraker Mechteld schreef al eerder over een initiatief van de organisatie LOLA om de Amsterdammer in contact te brengen met de nieuwkomers (de term die ze bij LOLA liever gebruiken). Het begon met onder andere een café-restaurant en buitenbioscoop; sinds afgelopen woensdag is hier een tijdelijk museum bijgekomen onder de duidelijke naam Tijdelijk Museum.

I'm possible Amsterdam, 2017, Gali Blay

Kunst door nieuwkomers

In dit Tijdelijk Museum worden werken tentoongesteld gemaakt door of in samenwerking met bewoners van het AZC. De meeste van deze kunstwerken hebben het vluchtelingenleven dan ook als onderwerp. Enkele nieuwkomers geven samen met jonge Amsterdammers rondleidingen door de vleugel van de bajes waar een deel van de werken worden vertoond. Vooral dit is aan te raden, niet alleen omdat je waarschijnlijk verdwaalt als je alleen op pad gaat. Het is simpelweg de beste manier om echt in contact te komen met een van de nieuwkomers.

Met deze tour kom je in een vleugel van de bajes waar de controlekamer en de bewaringscellen zaten. Een aantal kunstenaars hebben deze geschiedenis meegenomen in hun werk, soms erg letterlijk. Zo heeft de Israëlische kunstenares Gali Blay de monitors uit de controlekamer gesloopt en in de wachtcel daarnaast geplaatst; ze tonen onder andere beelden van Mark Rutte, Angela Merkel, Marine Le Pen en Nigel Farage die over vluchtelingen betogen. Blay zegt dat ze hiermee de monitors wilde omvormen van instrumenten voor onderdrukking naar instrumenten van communicatie. Het is een krachtige collage, zeker als je al een tijdje in de cel zit en de muren op je af voelt komen. Dit kunstwerk is me bijgebleven.

Latif en zijn werk

Wat mij echter het meest is bijgebleven is het contact met Latif, een jonge Oegandees die rondleidingen geeft en van wie ook een schilderij wordt geëxposeerd (zie foto). Latif is gewoon een toffe gast, een creatieveling die mij en de andere bezoekers meteen bij de arm pakte als we even niet wisten waar we moesten kijken om tekst en uitleg te geven of om gewoon een praatje te maken. En ja, ik zeg dit ook omdat hij meteen Nachtbrakers op Facebook likete toen ik zei dat ik daarvoor kwam; zulke mensen moet je koesteren. Het Tijdelijk Museum is leuker dan de gespoten leuzen doen vermoeden.

Lees verder binnen de categorie "Cultuur "
Lees meer van deze maker

Fotografie / Film

Scorsese in Close-up

De man die zoveel helden voortbracht op zijn eigen voetstuk.

Cultuur

Aleppo

De verwoeste stad

Fotografie / Film

Valentijn in zwart-wit

Een valentijnsbromance in het Pianola Museum.