Kunst

Veldwerk: Het nieuwe oude Centraal Station

Leestijd: 3 min
Kunst & Fotografie / Film

Amsterdam's oudste bouwjuweel geeft af en toe ook wat moois terug!

Nachtbraker
Sefania Vitalis

Sefania Vitalis (1992) is een kunstgeschiedenisstudent die er maar geen genoeg van kan krijgen en daarom al 5 jaar zoveel mogelijk colleges volgt. Omdat de vakken een beetje op beginnen te raken reist hij vaak rond om de pareltjes der architectuurgeschiedenis te bezoeken en te fotograferen. Als hij een kerk was bestond zijn heilige drie-eenheid uit een nog geldige museumkaart, een camera en een camper. Verder houdt hij van grote ruimtes met afgeronde hoeken en buitenlandse HEMA vestigingen.

Bekijk meer van Sefania Vitalis

Remember back when

Amsterdam is nu al een tijdje aan het werken aan een soort van "back to when alles nog chill was vroeger vibe". Zo is de hele grachtengordel beschermd erfgoed en alles dat nog enigszins terug te restaureren is weer teruggebracht naar de staat van betere tijden. Moet ik er wel bij zeggen dat het grootste deel van de grachtengordel gewoon kei-neppe nieuwbouw is met een mooi geveltje erveur. Zo niet het centraal station, ondanks de barre tijden waarin smakeloze gekkies plastic platen tegen de wanden en plafonds plakte is een groot deel van de originele detaillering in het stationsgebouw (tot op zekere hoogte) nog bewaard gebleven. Tenminste, je moet er soms wat stucwerk en asbest voor weghakken.

 

Maargoed, het station kent een buitengewoon lange periode van renovatie, restauratie en uitbreidingen. Toen/nu al die nieuwigheden gereed waren, werd het ook tijd om het oude weer wat shine te geven. Dit was al het geval bij de oude wachtkamers, waar een restaurant en een starbucks in schuilgaan, én de centrale hal waar alle schilderingen zijn terug gerestaureerd naar hun oorspronkelijke staat. Maar nu zijn ook de derde klas wachtruimte en de gang die de hal, spoor 1 en de wachtkamers verbind weer helemaal so fresh and so clean.  En aangezien er eigenlijk niet heel veel meer over te zeggen is dan dat de renovatie voltooid is, gooi ik u maar gewoon een fotoreportage naar het hoofd. Geniet!:

Oja

Ik had trouwens een "grote zwarte filterkoffie" besteld bij starbucks. Is vet grappig want dan kijken ze je zo aan van; "the fuck zeg jij nou weer proleet?!" Maar het was wel echt kneiterveel koffie dus ik ging een beetje hard dus maakte ik ook gelijk heel veel foto’s van de centrale hal. Die krijg je er gratis bij:

Tekst en beeld: Sefania Vitalis

Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Wetenschap

Lekkergaan: Stroop

Pannenkoeken eten op een robuust houten bouwsel

Kunst

Veldwerk: Onder het Rokin

In veldwerk gaan onze nachtbrakers zelf de straat op om zaken te belichten die misschien kunst ....

Fotografie / Film

Veldwerk: De Passage

Veldwerk: De kunst ligt voor het oprapen