Muziek

Lekkergaan: de grotten van Nieuw-West

Leestijd: 4 minuten
Muziek, Cultuur & Lekkergaan

Of: de lijdensweg die het Leidseplein kan zijn.

Nachtbraker
Mechteld Jungerius

Mechteld heb je wellicht enkele jaren geleden in de RTL4 serie ‘Aaf’ gezien, maar ze heeft sinds deze korte maar krachtige carrière een nieuwe grote liefde: Cultureel erfgoed, dat ze studeert aan de Reinwardt Academie. Ze schrijft dan ook graag over museumland. Ze houdt van het woord ‘meteorologisch’, heeft een ‘resting bitchface’ en heeft een uitgebreide collectie kroontjes in haar kast die ze alleen draagt op haar verjaardag.

Bekijk meer van Mechteld Jungerius

Toen ik drie jaar geleden mijn eerste stapjes alleen in het donkere Amsterdam zette ging ik, net als jij waarschijnlijk, maar wat graag naar het Leidseplein. Samen met hordes hengstige net ‘onafhankelijke’ tieners sleepte ik mezelf naar dampende clubs. Op de laatste vrije vierkante centimeter van de dansvloer schuurde ik maar ongemakkelijk heen en weer op matige house-beats van een matig knappe DJ. Het eenzijdige geram in deze tenten begon op mijn zenuwen te werken. Ik was toch naar de randstad gekomen om het rauwe en onbekende te vinden? Waarom kwam ik dan toch terecht in tenten waar ego’s zo groot waren dat er geen ruimte meer was voor een beetje diepte. Het was na een van deze avonden dat ik letterlijk verdwaald raakte in Nieuw-West toen mijn aandacht werd getrokken door een gigantische flat met intrigerende kunst. Ik vond de grotten van Nieuw-West en die rauwe randjes waarvoor ik was gekomen.

 

You do you

RADION: een ode aan de Amsterdamse paradijsvogel. Deze grotten van Nieuw-West zijn met drie zalen en een café ideaal om nachtenlang in rond te dwalen. Elke avond is een interdisciplinair spektakel: kunst op de muren, een getalenteerde DJ achter de decks en hypnotiserende visuals op de schermen. Combinaties als opera met techno zijn hier geen uitzondering, maar regel. Daarnaast heeft het publiek een on-Amsterdamse nuchterheid, ‘you do you’ is het motto. Dat zie je ook aan de gevarieerde agenda van de tent: van fetish feesten met cruise area (waar vind je die tegenwoordig nog verder?) tot yogalessen met de beste prijs-kwaliteit verhouding in de randstad. En dan hebben we het nog niet eens over het meest charmante barpersoneel gehad, prrr.

LPM

Duidelijk, RADION is winning, maar wanneer je erheen moet? Nu. Van afgelopen donderdag 18 tot maandag 22 mei staat RADION in het teken van Live Performers Meeting (LPM). LPM is het mekka voor elke professionele en gepassioneerde VJ, visual en live video performer. Vier dagen lang is RADION het middelpunt in de wereld van cyberart en biedt eenieder verdieping en verbreding door middel van seminars, workshops en conferences. En RADION zou RADION niet zijn als dit zonder een degelijk feest gaat. Daarom is elk van deze nachten een absolute aanrader om van beats en visuals te genieten: een gruwelijke cybervierdaagse.

 

Ik hoor je denken ‘vier dagen en nachten, is dat niet teveel van het goede?’. Ja, ook voor de part-time thunderbirds hebben we eens rondgevraagd wat je in ieder geval niet mag missen: de zaterdagnacht. Om de RADION-programmeur Tim Schoordijk te quoten: 'Hier komt elk aspect van LPM samen in een dampende clubnacht’. Een avond met grimmige beats, visuals en inhoud. Kortom, een uitgelezen kans om in Nieuw-West op expeditie te gaan en je vleugels te spreiden en die rauwe Amsterdamse randjes op te zoeken. En dat op maar 15 minuten fietsen van het platte Leidseplein.

 

Beeld:  Matthias Visschedijk

Lees verder binnen de categorie "Muziek "
Lees meer van deze maker

Historie

Het achtste wereldwonder

Ons paleis is meer dan een tourist trap.

Historie

Lekkergaan: Lola Lik

Vandaag opent een culturele hub in de voormalige Bijlmerbajes.

Historie

Zwart Amsterdam

Kleurrijk Museumland