Fotografie / Film

Nachtbrakers Gids voor Museumdaten

Leestijd: 5 minuten
Fotografie / Film & Cultuur

Musea zijn geschikt voor een heleboel dingen, maar heb je er ooit aan gedacht om je hete date er mee naartoe te nemen? Wij zoeken met liefde voor je uit naar welk museum jij je potentiële liefde het best mee kunt nemen. In deze editie: Justine naar het Foam met de jongen die ze fluisterend op date vroeg in de bieb.

Nachtbraker
Justine Knijn

Justine is studente Nederlandse taal en cultuur en met haar negentien jaar is ze de Benjamin van de Nachtbrakers. Een rol die uitermate goed past bij haar nog grote ogen vol nieuwsgierigheid en een mond vol vragen. Justine houdt niet van lezen maar wel van literatuur en nog meer van wat het teweeg kan brengen. Ze vindt alles mooi dat met passie en liefde is gemaakt, behalve het brood van de Albert Heijn.

Bekijk meer van Justine Knijn

Stipt om 10.00 uur op de stoep van Foam hadden we afgesproken. Mijn date had zich aan de afspraak gehouden, en omdat ik op dates liever niet degene ben die ongemakkelijk op de ander staat te wachten, was ik er een paar minuten na tienen. ‘Er is net een hele groep kleuters naar binnen gelopen,’ zei mijn date met een veelbelovende blik terwijl ik mijn fiets wegzette. Hij sprak de waarheid: bij binnenkomst stond de hal/receptie/museumshop van Foam vol met kleine mensen.

 

Museumpubliek kijken is een goede manier om erachter te komen of je date op dezelfde manier tegenover de medemens staat als jij. Op vrijdagochtend tien uur had ik aanvankelijk gedacht dat er weinig museumpubliek te bekijken zou vallen, maar gelukkig bleken we beiden behoorlijk positief tegenover kleuters te staan. Ze hadden alle dertig een rood kussen gekregen om op te zitten, die ze als een rugzak konden dragen wanneer ze van de ene naar de andere ruimte liepen. Het aanzicht van hier en daar een hobbelend rood kussentje, zorgde al gauw voor een uitwisseling van weke blikken.

Beeld: Joy Sinclair Tengker

Jeugdtrauma's

De expositie die we dankzij de hordes kleuters noodgedwongen als eerste moesten bekijken, was van conceptuele aard. ‘Matter’ van Daisuke Yokota gaat over de fysieke vorm van fotografie, waarin de metafoor van materiaal als het lichaam van foto’s centraal wordt gesteld. Deze expositie liet mijn date en mij wat filosoferen over kunst en concept, wat goed werkte, zodat we niet gelijk onze ziel bloot hoefden te leggen en we onze jeugdtrauma’s voor later konden bewaren.

 

De expositie waar we daadwerkelijk voor kwamen was Los Alamos van William Eggleston, een van de eerste fotografen die kleurenfotografie benaderde als kunstvorm. De foto’s van Eggleston die hier worden tentoongesteld, maakte hij in verschillende delen van Amerika. De ene foto die er hangt is nog mooier dan de andere, zodat we gewoon naar de foto’s konden kijken, af en toe ‘mooi’ konden zeggen, en voornamelijk konden praten over elkaar en over onszelf. Zo is mijn date fotograaf geweest en heeft hij per motor door heel Amerika gereisd, en zit ik in het tweede jaar van mijn studie Nederlands.

 

Egglestons foto’s bestaan vaak uit alledaagse stillevens met zachte kleuren. Daardoor vielen de weinige foto’s van mensen ons het meeste op. We bespraken hoe het leek alsof de mensen onderdeel waren van de composities van Eggleston, in plaats van het onderwerp. In de documentaire die in de expositie wordt afgespeeld, kan je de kunstenaar aan het werk zien: lopend over straat maakt hij foto’s van alles wat zijn oog trekt. Mijn date en ik vroegen ons af of hij door zou hebben gehad hoe goed hij zijn tijd vastgelegde, zodat wij zijn foto’s nu, jaren later, als iconisch voor die tijd en Amerika zien. We hoopten van niet.

Beeld: Joy Sinclair Tengker

Foam is een relatief klein museum, met relatief even kleine expositieruimten. Wat mij betreft komt dat ten goede aan de date-ervaring, want op deze manier raak je elkaar niet snel kwijt tussen allemaal kunst. Bovendien zorgt dit ervoor dat het op zijn minst subtiel líjkt wanneer je dichtbij je date komt staan om “het kunstwerk wat beter te bekijken”. Als het kunstkijktempo van jou en je date nog niet helemaal in sync is, is een kleine ruimte ook helemaal geen schande. Zo kan je zowel een normaal verstaanbaar gesprek voeren, als niet te ellenlang of veel te kort naar de kunst kijken.

 

Extra ogen

Een belangrijk onderdeel van het interieur van musea is bewaking. Op zo’n date ben je natuurlijk al hartstikke zenuwachtig of het je lukt om jezelf niet volledig voor schut te zetten, en een extra paar ogen dat je in de gaten houdt werkt dan niet per se bevorderlijk. Gelukkig staan er in Foam geen grote mannen in pak met een zilveren V op hun borst, dus kon ik er zonder al te veel moeite voor zorgen dat ik niet over mijn eigen voeten struikelde. Mijn date en ik hadden bedacht dat er toch wel enige vorm van bewaking moest zijn geweest (camera’s?), en dat is uiteraard dan ook absoluut de enige reden dat we niet midden in de expositieruimte hebben staan tongen.

Beeld: Joy Sinclair Tengker

De Slotsom

In de nabeschouwing boven een kop koffie, besloten we dat misschien elk museum wel geschikt is om in te daten. Het was zijn eerste museumdate - ik had een primeur te pakken - dus hij durfde er weinig over te zeggen. Ik durf zelf te zeggen dat Foam een goed museum is om naar toe te gaan als je iemand nog niet zo goed kent, en toch nieuwsgierig bent. Er zijn namelijk kleuters, geen extra paar ogen en vaak mooie exposities die niet te veel van je aandacht vragen, zodat je niet alleen naar de kunst staat te kijken, maar ook een beetje naar elkaar. Bij dezen wil ik dan graag stellen dat werkelijk niets je meer tegenhoudt je stiekeme liefde mee te vragen naar Foam. En als je geluk hebt (zoals ik), stelt je date voor om ook naar een ander museum te gaan. “Ter vergelijking”.

Lees verder binnen de categorie "Fotografie / Film "
Lees meer van deze maker

Kunst

Internetkunst voor beginners

Hoe breng je kunst in je routine van Facebook, Youporn en Nu.nl?

Kunst

Rembrandts Smaak

Een interpretatie van de vijfde van Rembrandts vier zintuigen.

Kunst

Kerst in Willet

Wat te doen als er geen kerstboom in je kamertje past?