Muziek

Lekkergaan: rauw Amsterdam

Leestijd: 3 minuten
Muziek, Cultuur & Lekkergaan

Een drieluik dat je meeneemt naar de rauwe stukjes Amsterdam

Nachtbraker
Matthijs Aandewiel

Matthijs studeerde filosofie aan de UvA en worstelt elke dag met het gapende gat tussen zijn morele kennis en morele keuzes. Probeert de waan van de dag te duiden door te denken. Ging van hangen in een bushokje naar hangen in de club en voelt zich het meest op zijn gemak wanneer hij de avond ochtend ziet worden. Zijn vrienden weigeren met hem in discussie te gaan vanwege zijn gevreesde filosofische houdgreep. Opgegroeid in Almere, dus: #nulstressendertig!

Bekijk meer van Matthijs Aandewiel

De stad verliest haar rauwe randjes door de onstopbare koopzucht van babyboomers en expats. Langzaam verandert zij in een ‘dertien in een dozijn’-metropool waar je authenticiteit slechts terug vindt in veel te dure koffie winkels - de verkeerde soort - met duizend soorten koffie, een fiets aan een bakstenen muur en een bedrukt raam. Buiten staat een bord waar met kunstige krijtstrepen een ironische tekst op is gekalkt (Who needs sleep? We have coffee!) die de toevallige voorbijganger moet verleiden om naar binnen te komen en een veel te dure moca-choca-laté te bestellen. Ook de Wallen, misschien wel het meest iconische, rauwe stukje Amsterdam kan hier niet aan ontkomen. Deze week in Lekkergaan: twee kanten van dezelfde munt.

Red Light Secrets

Oudezijds Achterburgwal 60H

Dagelijks geopend van 11.00 - 00.00

Toegang: 10,- (11,50 inclusief audio tour)

 

Dit is wellicht de meest toeristische tentoonstelling ooit door Nachtbrakers benoemd, maar door het standpunt van de ander aan te nemen, kom je dikwijls tot nieuwe inzichten. Bij Red Light Secrets neem je een kijkje achter de schermen van het oudste beroep ter wereld en kun je zelf ervaren hoe het is om plaats te nemen achter een van de beroemde ramen. Ga op ontdekkingstocht naar de geheimen van de mysterieuze vrouwen, hun bewogen dromen en verlangens. Extra relevant aangezien er door Project 1012 talloze ramen zijn gesloten om plaats te maken voor wafelwinkels. Ik sprak jaren geleden een Amerikaan die onze hoofdstad in de jaren 80 had bezocht, hij omschreef wat hij gezien had als: ‘A dirty, rotten place’. Met de komst van de zoveelste wafelwinkel zou hij het er vast beter naar zijn zin gehad hebben.

Beeld: Red Light Radio / SSFB

Red Light Radio AMS SHOP

Oudekerksplein 30

Toegang: gratis

 

Dan de keerzijde van de medaille: Red Light Radio. Voor mij persoonlijk één van de coolste initiatieven op de Wallen. In een van die oude peeskamers huist tegenwoordig een heus radiostation dat vijftien uur per dag, zes dagen per week hele toffe muziek uitzendt. Hier geen top-40 muziek, maar bijzondere platen gecureerd door bijzondere, bekende en minder bekende DJ’s.

In de deze week geopende shop kun je RLR merchandise kopen, veelal met de bekende Piet Parra prints, die de mannen gebruiken om de platen draaiende te houden. Daarnaast kun je in de shop genieten van bijzondere luistersessies gespeeld over twee Klipschorn speakers die, als ik de verhalen moet geloven, op zichzelf al voldoende reden zijn om even langs te gaan.

Beeld: Mary Go Wild

Mary Go Wild

Zeedijk 44

W0-Zo geopend van 12.00-19.00

Toegang: gratis

 

Een van de andere coole initiatieven op de Wallen is Mary Go Wild. Deze shop is naast merch- en platenwinkel een belangrijke ontmoetingsplaats voor ‘danceminnend Amsterdam’ en echte Nachtbrakers. Ook op de Wallen gelegen, dus je kan vanuit Red Light Radio gelijk doorstomen.

 Mary Go Wild bouwt hard aan de dance-archief  van Nederland. Ze hebben een mooi aanbod aan boeken en fotoalbums waarin de scene vanaf het begin is vastgelegd. Vijfentwintig jaar aan bezwete dansende lichamen vind je hier.

Deze week heeft Mary Go Wild de mini-expo ‘Faces of Amsterdam Open Air’ geopend. De titel verraadt het al: kleurrijke portretten van diverse festivalgangers. Een snak naar de zomer en een goede afsluiter van je tripje over de Wallen.

 

 

This gentrification thing ain’t half bad.

Lees verder binnen de categorie "Muziek "
Lees meer van deze maker

Cultuur

Een open brief aan Thierry Baudet

 

 

Kunst

Lekkergaan voor katerkoppies

Kom eens van de bank af dit weekend.

Kunst

Black Box - intellectuele kunst en wat dat mag betekenen

Wanneer kwalificeer je als intellectueel kunstenaar?