Wetenschap

Lekkergaan: Stroop

Leestijd: 3 minuten
Wetenschap, Cultuur & Lekkergaan

Pannenkoeken eten op een robuust houten bouwsel

Nachtbraker
Sefania Vitalis

Sefania Vitalis (1992) is een kunstgeschiedenisstudent die er maar geen genoeg van kan krijgen en daarom al 5 jaar zoveel mogelijk colleges volgt. Omdat de vakken een beetje op beginnen te raken reist hij vaak rond om de pareltjes der architectuurgeschiedenis te bezoeken en te fotograferen. Als hij een kerk was bestond zijn heilige drie-eenheid uit een nog geldige museumkaart, een camera en een camper. Verder houdt hij van grote ruimtes met afgeronde hoeken en buitenlandse HEMA vestigingen.

Bekijk meer van Sefania Vitalis

Stroop

Voor deze Lekkergaan geen alternatieve club of underground tentoonstelling, maar een plek om pannenkoeken te eten! En laten we eerlijk zijn, dat is eigenlijk net zo chill want voor de prijs van een pilletje heb je al een kei lekkere pannenkoek, bereid met hetgeen om je heen.

 

Ik blijf de laatste tijd nogal hangen in Amsterdam-Noord, en dat zouden jullie ook eens moeten doen. Er zijn daar namelijk best veel toffe plekken die shit doen met duurzaamheid, zelfvoorzienend zijn en ondergaande zonchillings hebben op een robuust houten bouwsel. Zo ook Stroop. Dit pannenkoekenrestaurant klinkt misschien niet heel erg romantisch - het is namelijk in een oude voetbalkantine aan de snelweg - maar geloof me, de sfeer is goed.

Het restaurant is duidelijk gericht op gezinnen maar fuck dat, jovele jongelingen zoals jij en ik verdienen soms ook gewoon een prima pannenkoekje, en als wij onze pannenkoeken willen dan willen wij alleen het beste, verste, meeste lokale, op de chillste plekken en ik wil, verdomme, het varken kunnen aaien voordat hij op mijn pannenkoek gaat. Nee grapje, want ik ben vegetariër, maar je kan daar uitstekend varkens aaien. Je moet alleen niet emotioneel bonden, want die biologisch verantwoorde rakkers gaan vroeg of laat op humane wijze naar de andere zijde.

 

Genoeg over varkens en het eten; pannenkoeken zijn bij mij sowieso winnaars. Maar check vooral het menu want je hoeft jezelf daar niet alleen maar te vullen met die zoethartige deegcirkels, er is ook genoeg voor de gekkies die doen alsof ze niet van pannenkoeken houden.

Bij Stroop is ook het bier van lokale brouwerijen: Brouwerij Bruut, Brouwerij Walhalla en Brouwerij Two Chefs Brewing. Deze zijn vertegenwoordigd met hun Weizens, witjes, blondjes, Pale-Ales, Tripels en Farmhouse Ale. De pils is van Gulpener want soms wil je gewoon tappen. De wijn komt van een lokale importeur die zijn drankjes uitsluitend bij kleine Italiaanse boeren haalt, molto nice allemaal.

Noord-oogst

Het restaurant maakt deel uit van stadslandbouwproject 'Noord-oogst'. Naast de sportkantine waarin we Stroop vinden, zijn er hier en daar nog wat andere herbestemde gebouwen verspreid op het terrein. Zo vind je er een bakker, een vegetarisch take-away restaurantje, een bijenhouderij en binnenkort zelfs een hotel. Best lachen want als je er loopt krijg je een soort idee van 'de wereld is vergaan en er is een nieuwe agrarische samenleving ontstaan tussen de restanten van onze destructieve consumptiemaatschappij'. Dat is heel nice want stiekem koester ik de hoop dat ik ook in een post-apocalyptische wereld kan wonen zodat ik overal gewoon naar binnen kan en in vet grote voertuigen kan rijden/varen/vliegen zonder dat iemand me erover gaat lopen te dissen.

 

Tussen de kleine gebouwtjes vinden we grote stukken land waarop van alles wordt verbouwd, van groentetuintjes en fruitbomen tot wijnranken en bloemenvelden. Het is kunstigachtig mooi. De ongebruikte restanten van die oude beschaving, zoals een voetbaltribune, worden op romantische wijze overwoekerd door het groen waardoor de natuur en het menselijk ingrijpen harmonieus samenkomen. De landelijke rust is hier naderbij dan het verstompte geluid van een snelweg en de pannenkoeken zijn lekkerder dan die van je oma. Dus gewoon eens lekker langs gaan.

Lees verder binnen de categorie "Wetenschap "
Lees meer van deze maker

Kunst

Veldwerk: Het nieuwe oude Centraal Station

Amsterdam's oudste bouwjuweel geeft af en toe ook wat moois terug!

Kunst

Veldwerk: Onder het Rokin

In veldwerk gaan onze nachtbrakers zelf de straat op om zaken te belichten die misschien kunst ....

Fotografie / Film

Veldwerk: De Passage

Veldwerk: De kunst ligt voor het oprapen