Historie

Het achtste wereldwonder

Ons paleis is meer dan een tourist trap.
Nachtbraker
Mechteld Jungerius

Mechteld heb je wellicht enkele jaren geleden in de RTL4 serie ‘Aaf’ gezien, maar ze heeft sinds deze korte maar krachtige carrière een nieuwe grote liefde: Cultureel erfgoed, dat ze studeert aan de Reinwardt Academie. Ze schrijft dan ook graag over museumland. Ze houdt van het woord ‘meteorologisch’, heeft een ‘resting bitchface’ en heeft een uitgebreide collectie kroontjes in haar kast die ze alleen draagt op haar verjaardag.

Bekijk meer van Mechteld Jungerius
Ik woon nu sinds een paar maanden in Bos en Lommer. Dat betekent niet alleen dat ik er flink op vooruit ben gegaan wat mijn huis betreft maar ook dat mijn dagelijkse route precies door het toeristische hart van Mokum gaat: van het Centraal Station over de Dam en het Rembrandtplein. Samen met de rest van mijn buurt stap ik om 08:30 op de fiets om deze toeristische hel te trotseren. We slippen over AMSTERDAM-mutsen en rijden wietlolly’s kapot. Maar toch is het het elke dag waard wanneer je net een rolkoffer ontwijkt en de Dam opgaat: het paleis in de ochtendglorie. Veel beter gaat het niet worden.
Het paleis in 1900. Geen dag ouder geworden. 
 

Toeristische troep

Terwijl ik afgelopen week iets trager fietste om te genieten van het paleis werd ik ingehaald door twee echte racefietsende-zwartdragende-ons-kent-ons-amsterdammers die in lachen uitbarstten om twee toeristen die een foto maakten van het paleis en de kaartjes zochten om naar binnen te gaan. ‘Jezus, dat gebouw is alleen maar toeristische troep!’. Dude. Je hebt geen idee. Ik ben import uit het verre oosten en ik heb daarom de zogenoemde tourist traps allemaal van binnen bekeken. Ik was 13 toen ik op sleeptouw werd genomen naar het Paleis op de Dam. Geloof me, die goedkope, toeristische sfeer die om het gebouw heen hangt verdwijnt op het moment dat je binnen stapt.
Deze chique marmeren vloer ligt in het paleis. 
 

Overal marmer

Je belandt in een gebouw dat is ontworpen in 1648. Je weet wel, het jaar dat de 80-jarige oorlog eindigde door het tekenen van de Vrede van Münster. Hierdoor kwam er veel meer geld vrij voor een nieuw stadhuis. Jacob van Campen werd uitgekozen als architect met het duurste en meest prestigieuze plan en het bouwen begon. De stijl hoort bij het Hollands-classicisme waar je misschien weleens over hebt geleerd bij CKV. Dat houdt eigenlijk in dat de grootste inspiratiebron de Griekse en Romeinse architectuur is. Het is gigantisch, alles is met elkaar in balans en er zijn ongelooflijk veel prachtige details die verwijzen naar mythes. Plus, mijn favoriet: het representeert het universum in het klein met, natuurlijk, Holland als middelpunt. Kortom: kolossaal, doordacht en overal marmer. Bij de opening werd het door Constantijn Huygens het ‘achtste wereldwonder’ genoemd en door Vondel zelfs ‘de kroon op de schepping’ en het scheen ‘de zenuw van de staet te versterken’. Romantisch toch.

Vermijd de Italianen

Inmiddels heb ik je hopelijk overtuigd om een keer de pracht en praal van binnen te bewonderen. Maar ik snap dat je het te gênant vindt om zelf een kaartje te kopen en naar binnen te gaan met een horde selfie-sticks of Italianen met opvallend rode ogen. Gelukkig is daar de man die alles kan: Primo Disco. Primo kennen we misschien als DJ van de Dolly, muzikant of iemand die de perfecte feestjes gooit; maar daar stopt het niet. De oud-Blikopener heeft enorme liefde voor de Amsterdamse musea. Hem is, net als mij, opgevallen dat de gemiddelde Amsterdammer onwetend is over de rijke historie en architectuur van verschillende musea omdat ze bekend staan als trekpleisters. Hij begint tours voor deze Amsterdammers naar dit soort plekken. Om te beginnen met het Paleis op de Dam. Op 26 februari gaat hij samen met twee andere rondleiders zijn publiek verbazen met info over het gebouw. En Primo zou Primo niet zijn als de rondleidingen een beetje onconventioneel worden ingevuld. Geen saaie opsommingen van jaartallen en kunstenaars maar gesprekken, leuke verhalen en de nodige kroegentocht om het paleis heen.

Dus alsjeblieft, mijn lieve mede-Amsterdammer, haal je kaartje en leer verder te kijken dan het paleis met levende standbeelden dat dient als decor voor selfies. Bekijk hier het Facebook-evenement.
Lees verder binnen de categorie "Historie "
Lees meer van deze maker

Muziek

Lekkergaan: de grotten van Nieuw-West

Of: de lijdensweg die het Leidseplein kan zijn.

Historie

Lekkergaan: Lola Lik

Vandaag opent een culturele hub in de voormalige Bijlmerbajes.

Historie

Zwart Amsterdam

Kleurrijk Museumland