Fotografie / Film

Veldwerk: De Passage

Veldwerk: De kunst ligt voor het oprapen

Nachtbraker
Sefania Vitalis

Sefania Vitalis (1992) is een kunstgeschiedenisstudent die er maar geen genoeg van kan krijgen en daarom al 5 jaar zoveel mogelijk colleges volgt. Omdat de vakken een beetje op beginnen te raken reist hij vaak rond om de pareltjes der architectuurgeschiedenis te bezoeken en te fotograferen. Als hij een kerk was bestond zijn heilige drie-eenheid uit een nog geldige museumkaart, een camera en een camper. Verder houdt hij van grote ruimtes met afgeronde hoeken en buitenlandse HEMA vestigingen.

Bekijk meer van Sefania Vitalis

Verloedering en ellende

Je kan het kunst vinden of niet. Maar ik, architectuurhistoricus in opleiding, vind het in ieder geval buitengewoon interessant. Het nieuwe gebouw aan de Damrak waar jullie allemaal voorbij lopen met de gedachte: ‘’Jezus liefde, een Primark in Amsterdam?! Verloedering en ellende…’’

Maar dit stukje architectuur is niet alleen maar kut, het is een gebouw waar wel degelijk heel veel aandacht, tijd en liefde achter zit (en geld). Het is namelijk een gebouw die een connectie zoekt met de stad op een aantal manieren. Zo is de gevel beïnvloed door de stijl van de Amsterdamse School. De inspringende, hoekige raampartijen zijn rechtstreeks geïnspireerd op het ons allen bekende Scheepvaarthuis en het materiaalgebruik is afgeleid van gebouwen als Het Schip in de Spaarndammerbuurt.

Fietsen en hoeren

Ook vinden we in het gebouw een passage die de Damrak verbind met de achterliggende Nieuwendijk. Die passage bestond al en moest volgens de buurtbewoners koste wat het kost bewaard blijven bij de bouw van het nieuwe pand. Het thema van de nieuwe passage is ‘’Amsterdam’’. Er is hier gebruik gemaakt van een heleboel fietsonderdelen (Amsterdam is tenslotte een stad met enkel fietsen, grachten, hoeren en drugs als inspiratiebron, alleen waren de laatste twee hoogstwaarschijnlijk moeilijk te verkopen aan de projectontwikkelaar).

"Een tijger is gewoon erg vet"

We zien Gouden kroonluchters gemaakt van fietsen die hun laatste rustplek in het bruine water van onze grachtengordel vonden. Verder is het hele gewelf uitgevoerd in mozaïek van Italiaans tegelwerk. De voorstelling is een abstracte weergave van een onderwaterwereld waarop we alles zien dat in en om de grachten leeft; ratten, vissen en tandwielen van fixies. En natuurlijk een tijger. Want zoals de kunstenaarsgroep die achter dit ontwerp zit vertelde: "Een tijger is gewoon erg vet". En dat klopt, tijgers zijn op zich best heel vet.

Eftelingvibe

De passage is erg positief ontvangen, tenminste dat heb ik gelezen. Toen ik er zelf op uit trok en er een korte tijd doorbracht om te kijken hoe mensen erop reageerde heb ik veel meningen gehoord. Toeristen waren vooral foto’s aan het maken en leken het allemaal superjofel te vinden. Een paar jongelingen van ergens in de twintig die het geheel in detail bekeken, hadden het over de zieke Eftelingvibe die gaande was.

Tijdens een lezing op de Academy of Architecture van de kunstenaars zelf hoorde ik dat het voorgaande ook eigenlijk een beetje de bedoeling was: Het moest een soort trekpleister worden voor toeristen. Toen dacht ik wel: “Godverdomme, nog meer trekpleisters voor toeristen!” Maar laten we eerlijk zijn, de Damrak is toch al een beetje een gevalletje verloren zaak. Daarom zou ik zeggen: “joh! ga zelf lekker kijken”. En laat de Italiaanse tegels je gedachtes vullen met ideeën over de wonderlijke wereld die bestaat onder het dronkemansgeplas in grachten. Kijk naar de gevel en keer terug naar de hoogtijdagen van de Amsterdamse architectuur. Een tijd waarin grootheden als Michel de Klerk met architectuur speelden alsof het Lego was. Of loop er argeloos voorbij zoals vele voor je deden en vele na je ook nog zullen doen.

De Passage bij de primark is natuurlijk gratis te doorlopen

Lees verder binnen de categorie "Fotografie / Film "
Lees meer van deze maker

Kunst

Veldwerk: Het nieuwe oude Centraal Station

Amsterdam's oudste bouwjuweel geeft af en toe ook wat moois terug!

Wetenschap

Lekkergaan: Stroop

Pannenkoeken eten op een robuust houten bouwsel

Kunst

Veldwerk: Onder het Rokin

In veldwerk gaan onze nachtbrakers zelf de straat op om zaken te belichten die misschien kunst ....