Historie

Lekkergaan: Lola Lik

Historie, Kunst, Fotografie / Film, Mode / Design & Muziek

Vandaag opent een culturele hub in de voormalige Bijlmerbajes.
Nachtbraker
Mechteld Jungerius

Mechteld heb je wellicht enkele jaren geleden in de RTL4 serie ‘Aaf’ gezien, maar ze heeft sinds deze korte maar krachtige carrière een nieuwe grote liefde: Cultureel erfgoed, dat ze studeert aan de Reinwardt Academie. Ze schrijft dan ook graag over museumland. Ze houdt van het woord ‘meteorologisch’, heeft een ‘resting bitchface’ en heeft een uitgebreide collectie kroontjes in haar kast die ze alleen draagt op haar verjaardag.

Bekijk meer van Mechteld Jungerius

Van Lola Luid naar Lola lik

Het is niet heel lang geleden dat mede-Nachtbraker Vera een betoog schreef over de beste, te hippe plek om frappucino’s te drinken en je macbook open te klappen: Lola Luid. De organisatie, Lola, herbestemt leegstaande en fantastische gebouwen tot millenial-heavens. Na Lola Luid openen ze vandaag een tweede knaller: Lola Lik. En ja, de naam verklapt het misschien al, het is in onze eigen Bijlmerbajes.

Macbookgehalte

Zoals menig lezer zal weten wonen er op dit moment 1000 vluchtelingen in het Asielzoekerscentrum (AZC) dat zich in de torens van de lik bevindt. De zware jongens van Lola nemen een groot deel van de overige ruimte over om het om te toveren in een ‘cultural hub’. Een plek die gebouwd is om creatief en ondernemend Amsterdam in contact te brengen met de talentvolle nieuwe bewoners. Om niet alleen het inburgeren makkelijker te maken maar ook waardevolle kansen aan hen te geven. Het heeft een behoorlijk hoog hipstergehalte (het artikel van ‘Daily Cappuccino’ over de Lola Lik is daar een bewijs van). Maar wat maakt het uit. Zo’n warm initiatief kunnen we best gebruiken in deze koude tijd.

Nieuwe kansen

Samen met een veelbelovend te hip café in de voormalige wasserij van de lik is ‘refugee company’ het hart van de onderneming. Het bedrijf daagt de nieuwe bewoners uit om bij te dragen aan de samenleving door hier te werken en nieuwe kansen aan te nemen. Het bedrijf start in januari bijvoorbeeld het overhemdmerk Op Maat Gemaakt waar de bewoners een sleutelrol vervullen. Verder is er een gratis buitenbioscoop (hail the millenial hipsters) en zijn er veel ateliers te vinden van kunstenaars, product designers en culturele platforms. En mocht je opzoek zijn naar de perfecte plek om te brainstormen met jouw clique: er zijn veel ruimtes die gehuurd kunnen worden voor werk of vergaderingen. Vandaag viert Lola Lik haar opening met rondleidingen, muziek en frappucino’s in overvloed (hier vind je het Facebookevenement). Op naar Wenckebachweg 42!
Lees verder binnen de categorie "Historie "
Lees meer van deze maker

Muziek

Lekkergaan: de grotten van Nieuw-West

Of: de lijdensweg die het Leidseplein kan zijn.

Historie

Het achtste wereldwonder

Ons paleis is meer dan een tourist trap.

Historie

Zwart Amsterdam

Kleurrijk Museumland