Kunst

Kerst in Willet

Wat te doen als er geen kerstboom in je kamertje past?
Nachtbraker
Justine Knijn

Justine is studente Nederlandse taal en cultuur en met haar negentien jaar is ze de Benjamin van de Nachtbrakers. Een rol die uitermate goed past bij haar nog grote ogen vol nieuwsgierigheid en een mond vol vragen. Justine houdt niet van lezen maar wel van literatuur en nog meer van wat het teweeg kan brengen. Ze vindt alles mooi dat met passie en liefde is gemaakt, behalve het brood van de Albert Heijn.

Bekijk meer van Justine Knijn
Beeldredactie
Sander Puhl

Sander noemt zijn werk graag een vriendelijk visuele dreun in het gezicht. Hij is afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de kunstacademie van Den Haag. Wordt graag verwonderd door het onbegrijpelijke en geniet een onbedwingbare creatiedrang. Kakofonie is niet lelijk, eindeloze fantasie is een voedingsbodem en intuïtie is het nieuwe ratio.

Bekijk meer van Sander Puhl
Als je in Amsterdam woont, jong bent en door samenloop van omstandigheden niet veel geld te besteden hebt, is het niet zo gek dat je wat kerstversiering betreft niet verder komt dan de kerstlampjes die de rest van het jaar ook nog in je huis hangen. Gelukkig kun je in dat geval naast de Intratuin ook terecht bij de tentoonstelling ‘Kerst in Willet’ in Museum Willet-Holthuysen, waar maar liefst drie prachtige kerstbomen vol zorg zijn opgetuigd, kosten noch moeite gespaard.
Het enorme pand aan de Herengracht werd iets meer dan honderd jaar geleden bewoond door het welgestelde echtpaar Willet-Holthuysen. Louisa, de vrouw des huizes, liet het na haar dood in 1895 na aan de gemeente Amsterdam, waardoor we nu een ultieme kijkdoos hebben van hoe de elite leefde in de negentiende eeuw. Tot 8 januari kun je zelfs zien hoe kerst er in die tijd uit zag. Je zou het misschien niet direct zeggen, maar deze klassieke kerstsfeer is perfect om in rond te wandelen als je brak bent van alle decemberborrels van je werk of bij je grootouders. Je kunt je langzaam verplaatsen van het ene prachtige vertrek naar het andere, zonder dat er iets van je gevraagd wordt. Net als bij je grootouders. Hersenen die te lang zijn blootgesteld aan uitdroging en afstervende cellen hebben twee dingen nodig: rust en een kleine hoeveelheid afleiding. De rust zal je waarschijnlijk vinden in het luttele aantal bezoekers, en de minieme afleiding in de weelderige versiering van het huis.
In de tuinkamer staat wat mij betreft het mooiste van de versiering: de kerstboom. Statig en hoog, net als het huis, staat ze te pronken aan het einde van de lange gang op de eerste etage. Deze metaforische verbintenis tussen het huis en de boom is misschien niet zo willekeurig is als het lijkt, want de boom heeft een thema, namelijk symboliek. De boom hangt, volgens de audiotour – die ingesproken is door een oude witte man -, vol verwijzingen naar welvaart en voorspoed in de vorm van paddenstoelen en eikeltjes. De tentoonstelling ‘Kerst in Willet’ is een min of meer realistische weergave van de kerstwerkelijkheid, met al je familieleden gerepresenteerd en misschien net te weinig prikkels. Zo geven verscheidene oma’s altijd even enthousiast commentaar op de restauratiewerkzaamheden en rennen kleine neefjes luidruchtig door de versierde gangen. Maar om in the spirit of kerst te blijven: laten we het vooral gezellig houden.
Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Fotografie / Film

Nachtbrakers Gids voor Museumdaten

Musea zijn geschikt voor een heleboel dingen, maar heb je er ooit aan gedacht om je hete date er ....

Kunst

Internetkunst voor beginners

Hoe breng je kunst in je routine van Facebook, Youporn en Nu.nl?

Kunst

Rembrandts Smaak

Een interpretatie van de vijfde van Rembrandts vier zintuigen.