Fotografie / Film

IDFA voor Nachtbrakers

Waar de hel moet je heen op IDFA? Wij helpen je uit de brand.
Nachtbraker
Myrthe Groot

Myrthe heeft kunstgeschiedenis gestudeerd met een Master in Art of the Global World and World Art Studies. Ze werkt momenteel bij BAK Basis Actuele Kunst in Utrecht en het Anne Frank Huis en heeft een liefde voor jaren '70-glitters en r&b.

Bekijk meer van Myrthe Groot
Het jaarlijkse documentairefestival IDFA vindt dit jaar plaats van 16 tot en met 27 november. Hoewel ik geen echte documentairekenner ben probeer ik elk jaar een documentaire naar mijn interesse te gaan kijken en maak ik me niet druk over welke een prijs heeft gewonnen. Documentaires zijn leuk,interessant omdat ze vaak net dichter bij de realiteit staan dan films - en het staat natuurlijk ook super cultureel verantwoord om naar een documentaire te gaan in plaats van naar Hartenstrijd (wat overigens ook leuk kan zijn). Het programma van IDFA lijkt eindeloos, dus hoe maak je een keuze uit al die verschillende documentaires? Het is elk jaar weer opnieuw een struggle om het hele programma door te gaan en elke beschrijving te lezen. Daarom hebben wij een kleine selectie aanraders voor je gemaakt.
1. First Monday of May Deze documentaire gaat over de aanloop naar het jaarlijkse MET-gala, waarbij geld wordt ingezameld voor de Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute in New York. Verschillende personen (waaronder Anna Wintour en artistiek leider Wong Kar-Wai) die betrokken zijn bij de opening van de tentoonstelling China Through the Looking Glass uit 2015 worden gevolgd. Ben je erin geïnteresseerd hoe kunst en mode zich met en langs elkaar bewegen? Dan is dit zeker een aanrader! (Klik hier voor meer informatie)
2. Long Live Benjamin Een relatie tussen een kapucijnaapje uit Venezuela en kunstenaar Allen Hirsch - ja, dat wil je zien natuurlijk. Met archiefbeelden, interviews en kunstwerken geven de documentairemakers een kijk in de tragedie van Hirsch’ mens-aap relatie. (Klik hier voor meer informatie)
3. Raised by Krump Voor iedereen die van dans, hiphop of urban culture houdt. De documentaire volgt de meest vooraanstaande dansers van krump, een dansvorm ontstaan in de jaren ’90 en die we allemaal wel kennen van de Galvanize videoclip van The Chemical Brothers. Een intrigerend verhaal over de dansers die kozen voor krump in plaats van geweld. (Klik hier voor meer informatie)
4. Mapplethorpe Een documentaire over de beroemde fotograaf Robert Mapplethorpe die voornamelijk bekend is vanwege zijn omstreden pornografisch getinte homoseksuele foto’s. De ontwikkeling van Mapplethorpe als tekenaar in zijn jonge jaren tot de bekende fotograaf wordt in beeld gebracht. Zo ook zijn succes en zijn drang naar succes die tot aan zijn dood voortduurde en verder. (Klik hier voor meer informatie)
5. Liberation Day Dit is een documentaire/musical die de ex-Joegoeslavische cultband Laibach volgt. Ze worden uitgenodigd door  de staat Noord-Korea om te spelen in diens hoofdstad Pyongyang op Onafhankelijkheidsdag. De documentaire laat zien hoe de spanningen oplopen omtrent de band, zelf niet vrij van politieke controverse; door culturele verschillen, maar ook internationaal wanneer Zuid-Korea in beeld komt. (Klik hier voor meer informatie)

Zelf op zoek?

Mocht je nou zelf genoeg tijd hebben:  de website van het IDFA biedt een aantal handvaten om makkelijker een keuze te maken of dat te vinden waar je naar op zoek bent. Alles is onder een categorie, zoals ‘selecties van het IDFA’ of ‘films op onderwerp’ waarbij je opnieuw kan kiezen uit 11 onderwerpen.  Van geschiedenis naar onderwerpen rondom gezondheid, van performance tot Sovjet Unie. Wat het ook een stuk makkelijker maakt is de IDFA app. Deze is gratis te downloaden en geeft een overzicht van alle documentaires op alfabetische orde, trailers en het programma van dag tot dag. Kan je gewoon in de bus of de trein even kijken of er wat voor je bij zit. Oja, je kan je tickets via de app kopen en bewaren en de locatie wordt ook nog aangegeven. Sowieso gaan dus!
Lees verder binnen de categorie "Fotografie / Film "
Lees meer van deze maker

 

Gordon Parks: Pijnlijk en ongemakkelijk

Myrthe kwam, zag en trok paralellen

Historie

Hoe ideaal is onze democratie?