Kunst

116 jaar Amsterdam in het Stadsarchief

Kunst & Fotografie / Film

Een intiem kijkje in het ranzige Amsterdam van 116 jaar geleden.

Eindredacteur
Mart van de Wiel

Mart (1988) is historicus en kunstenaar met een voorliefde voor het ordenen van archieven, propaganda (kunst), Amerikaanse pop-cultuur, de koude oorlog, hip-hop en pindakaas. Vooral van dat laatste wordt hij nog eens groot en sterk.

Bekijk meer van Mart van de Wiel

“Als klein kind hoopte ik al dat er een soort van ‘teletijdlens’ zou worden uitgevonden waarmee we in het verleden konden kijken. Nu realiseer ik me dat dat al bestaat, en dat dat camera’s zijn”. Met deze inspirerende woorden die zó op een tegeltje kunnen opende Sasha de Boer (bekend van tv) laatst de tentoonstelling ‘Amsterdam 1900’ in het Stadsarchief Amsterdam. Een tentoonstelling over de eerste ‘ongeregisseerde’ amateurfoto’s van Amsterdam. Dankzij de technologische ontwikkeling in de fotografie (haha, ontwikkeling en foto… snap je hem?) werd het rond deze tijd namelijk mogelijk om echte snapshots te maken, iets wat fotografie als vak of bezigheid een stuk toegankelijker maakte voor het grote publiek. 

Een Brownie Mk.II van Eastman Kodak. Wildpopulair.

Amateurs met geld en beroemde Amsterdamse fin-de-cièclisten als Jacob Olie , Bernard Eilers en George Breitner omarmden deze nieuwe mogelijkheden graag en trokken ermee de stad in om het dagelijks leven en de minder glamoureuze kanten van de stad op de gevoelige plaat te leggen (ha ha weer een fotograpje). Zo gebruikte Breitner zijn foto’s zelfs als voorstudies voor diverse werken, en werd een van ‘s lands eerste aeronauten, Leon Mary, door Olie vastgelegd terwijl de eerstgenoemde flink veel moeite moest doen om niet uit zijn ballonbak op het Paleis voor Volksvlijt te tyften! Oh geschiedenis. 

Foto links: Breitner - Oude Looiersstraat 63-77. Foto rechts: een snede uit de foto van Jacob Olie van Leon Mary en zijn ballonvaart

Al deze foto’s samen zorgen er vervolgens voor dat we nu, zo’n 120 jaar later, een intieme kijk krijgen in hoe de stad, de bouwvallen, de mensen en de straten er echt uit hebben gezien: rauw, smerig en vol met laagbouw, iets wat sterk afsteekt tegen het gepolijste en hoge karakter van Amsterdam anno 2016. De tentoonstelling bevat veel fingerlickin’ vette (vooral kleine) foto’s die zorgvuldig geselecteerd en gecureerd zijn, audioclips ingesproken door ons aller Sacha en zelfs heuse wandeltochten door Amsterdam die enkele foto’s verder belichten (haha derde fotograpje).

Al met al zeker een tentoonstelling die je wilt aandoen als je je iets met a) Amsterdam b) geschiedenis of c) oude foto’s hebt! Dus gaat voort en ga lekker plaatjes kieken (een nieuw record aantal woordgrappen is gevestigd). De tentoonstelling ‘Amsterdam 1900’ loopt nog tot 5 februari 2017

Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Historie

Lekkergaan: Geen TomTom maar BlaeuBleau

"Sla over 300 kilometer rechtsaf. Hopelijk heeft u dan uw bestemming bereikt."

Historie

Geschiedenisles voor reclameguru's

Een lesje fin-de-siecle voor de photoshopgeneratie.

Kunst

The Noise of being: Horrorkunst met een boodschap

Wat betekent het om mens te zijn in de noise van het hedendaagse?