Kunst

Eten tijdens de Museumnacht

Ook tijdens de nacht der nachten moet er gegeten worden.
Nachtbrakers
De Redactie

Je kunt alles alleen doen, maar liever werken we samen. Deze post is dan ook door meerdere Nachtbrakers gemaakt.

Bekijk meer van De Redactie

Castrum Peregrini

Castrum Peregrini, de zelfbenoemde intellectual playground, is gevestigd in het voormalige huis waar kunstenares Gisèle van Waterschoot van der Gracht tijdens de Tweede Wereldoorlog jonge kunstenaars en intellectuelen een schuilplaats bood, bijvoorbeeld in de oude pianola. Na de oorlog werd het pand onder andere een uitgeverij, archief en bibliotheek, maar tegenwoordig is het een cultureel centrum. Het atelier op zolder is licht, er vliegen twee parkieten rond en overal staat en hangt kunst. Dit jaar doet Castrum Peregrini voor de zesde keer mee aan de Museumnacht, deze nacht in samenwerking met Imagine IC, een stichting die elk jaar exposities organiseert over immaterieel erfgoed en jongerencultuur. Het mooie is dat deze samenwerking terugkomt in het eten dat op de nacht wordt geserveerd. Lars Ebert, de programmamaker van Castrum Peregrini: ‘In de binnenstad ga je op vrijdagmiddag naar café Hoppe voor bitterballen en bier. Ga je naar de Bijlmer, rond Imagine IC, dan haal je bij de metro-uitgang roti-rollen. Als je daar gaat hangen, koop je er een flesje Fernandes bij. Extreem zoet en ontzettend lekker.’ Dus dat is precies wat ze aanbieden.
De samenwerking berust voornamelijk op het overkoepelende thema van de tentoonstellingen die beide instellingen dit seizoen openen: de verhalen van vluchtelingen. De communicatie- en marketingmanager Frans Damman vertelt dat beide organisaties op een actuele manier om willen gaan met erfgoed, verhalen vertellen die mensen met zich meedragen en wat die betekenen voor de maatschappij nu. ‘Young Urban Migrants’ van Imagine IC zal selfies van vluchtelingen tonen. Op de Museumnacht wordt het publiek gevraagd of ze zelf selfies op hun eigen telefoon willen bekijken van een specifieke datum: 20 juni. 20 juni is namelijk de Wereldvluchtelingendag. Wat zit er in jouw fotoalbum en in dat van de ander? De selfies worden geüpload op een groot scherm. Frans: ’Door deze samenwerking proberen we elkaars achterbannen te bereiken en die samen te brengen. In de ruimte beneden kan gegeten worden, boven worden dan drankjes geserveerd en vinden presentaties plaats.’ Waar: Castrum Peregrini, Herengracht 401 Wat: Bitterballen en Rotirollen Prijs:  €4,50 en €6,50 // Combinatie €9,50  

Mediamatic

Vlak achter de twee parels van musea NEMO en het Scheepvaartmuseum ligt een andere, iets meer verborgen, maar even blinkende parel; Mediamatic. Een plek waar innovatie, kunst en eten samenkomen. Mediamatic heeft een zelfgecreëerde biotoop waar lichaamsafval, poep dus, van de meervallen die worden gekweekt, wordt gebruikt voor het bemesten van de planten in hun ‘s avonds paars verlichte kas. Het uitgangspunt van het restaurant van Mediamatic ligt bij een beperking tot het stimuleren van innovatie, en die beperking is in dit geval veganistisch eten. Daarom kun je je op de museumnacht zonder schuldgevoel laten verwarmen door hun veganistische hutspot met stoof, verzonnen en gemaakt door de chef van Mediamatic Rolf van Dijk. Wij hebben tot ons grote genoegen alvast even mogen proeven, en wij kunnen met hand op ons hart zeggen; dit wil je niet missen. Waar: Mediamatic, Dijksgracht 6 Wat: Veganistische hutspot met stoof Prijs: €5,-

Fatih Moskee

De Fatih Moskee doet dit jaar voor de eerste keer mee aan de Museumnacht. Het voormalige kerkgebouw op de Rozengracht wil daarom groots uitpakken, met wat ons betreft een prachtig gebaar. De kerkklokken zullen worden verlicht en om 20:00 uur precies laat de moskee een oproep tot gebed horen. Dit zal binnen een straal van honderd meter in de buurt te horen zijn. Dit keer is het geen oproep tot gebed, maar een oproep tot gesprek. De (nu nog tijdelijke) deur van de Fatih Moskee staat altijd voor iedereen open, maar dat weet niet iedereen. De oproep nodigt uit om de weg te vinden naar de moskee en het gesprek aan te gaan met de mensen die er dagelijks te vinden zijn. Zo hoopt de moskee de mensen in de buurt te verbinden en vooroordelen weg te nemen door iedereen vragen te laten stellen.
Opnieuw speelt eten hier een mooie rol van verbinding. Het eten dat geserveerd wordt, zal niet bestaan uit de gangbare döner van op de hoek of de baklava waar iedereen dol op is, maar (enkel vegetarische!) gerechten uit de traditionele Turkse keuken, die alleen al lekker klinken; gevulde wijn- en koolbladeren, gevulde paprika, kleine Turkse sandwiches, lokma, Turkse soesjes en last but certainly not least Turkse thee- waar wij al veelvuldig van hebben mogen proeven. Wel moeten we een slag om de arm houden, want zoals mede-organisator van de avond Mehmet zegt: “Met Turken weet je het nooit.” Waar: Fatih Moskee, Rozengracht 150 Wat: Diverse vegetarische Turkse hapjes Prijs: Voor een bord gemiddeld €5,-     Zit je buikje nog niet vol? Check dan de site van de Museumnacht voor het hele eetprogramma!
Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Fotografie / Film

Beeldreactie: Maurice Boyer

Recensies kunnen ook in beeld.

Historie

Gevonden Voorwerp - De International Advertising and Design Database

Een vette database vol afbeeldingen om je design-vingers bij af te kluiven

Historie

Synthetische geschiedenis met bleek

Welkom in het Van Eesterenmuseum.