Historie

Zwart Amsterdam

Historie & Kunst

Kleurrijk Museumland
Nachtbraker
Mechteld Jungerius

Mechteld heb je wellicht enkele jaren geleden in de RTL4 serie ‘Aaf’ gezien, maar ze heeft sinds deze korte maar krachtige carrière een nieuwe grote liefde: Cultureel erfgoed, dat ze studeert aan de Reinwardt Academie. Ze schrijft dan ook graag over museumland. Ze houdt van het woord ‘meteorologisch’, heeft een ‘resting bitchface’ en heeft een uitgebreide collectie kroontjes in haar kast die ze alleen draagt op haar verjaardag.

Bekijk meer van Mechteld Jungerius
‘’We nemen een sluiproute naar de tentoonstelling, kom!’’ Ik douwde vlug mijn rugzak in een kluisje en volgde Annemarie de Wildt (curator Amsterdam Museum) naar hun nieuwe tentoonstelling, die diezelfde middag zou openen: Zwart Amsterdam. De tentoonstelling vertelt het verhaal van zwarte Amsterdamse rolmodellen in twee zalen. Deze zijn volledig bedekt door honderd verschillende kleuren, spiegels en een interactieve hoek met onder andere een ‘white privilege test’. De tentoonstelling is zo kleurrijk dat mijn mond ervan open viel.

Black achievement month

Zwart Amsterdam is gecreëerd in het kader van Black Achievement Month, een maand die volledig in het kader staat van zwarte, succesvolle mensen. Sinds ik actief ben in ‘Museumland’ wordt de representatie van ‘minderheden in de samenleving’ (lees: iedereen die geen heteroseksuele, middelbare, witte man is) bekritiseerd. De historie van de samenleving met bijvoorbeeld een andere etniciteit wordt in musea als het Rijks of Stedelijk ernstig onderbelicht. Dit probleem sluimert al tijden in ‘Museumland’ maar om een of andere reden zien musea dit nog steeds niet als een ‘top-priority’. Het was voor mij dan ook een verademing om te horen dat het Amsterdam Museum hier een eerste stap in heeft gezet en hier een groot project aan besteedt. Naast de rondleiding van Annemarie de Wildt heb ik ook Imara Limon (gastcurator Zwart Amsterdam) kunnen spreken over dit spektakel, want dat is het.

Van Kwakoe tot Keti Koti

Onder het mom van ‘komen zij niet naar ons, dan komen wij wel naar hen’ heeft het Amsterdam Museum op het Keti Koti en Kwakoe festival gestaan om het publiek te vragen wat hun zwarte rolmodel was. Daar kwamen natuurlijk veel namen uit als een Humberto Tan, Beyonce of Nelson Mandela maar ook veel ‘onbekende’ namen. Er was een meisje dat haar moeder noemde en iemand die zijn oma koos. Na het succes op deze festivals heeft het museum social media verkent om opzoek te gaan naar meer zwarte rolmodellen. Toen er een selectie was gemaakt, begon het musealiseren: wat kiezen we om te presenteren? ‘Als conservator heb je natuurlijk een rotbaan om te selecteren wat er komt te hangen, welk verhaal je vertelt. Deze twee zalen zijn niet groot genoeg voor alle rolmodellen,' vertelde Annemarie. ‘Daar hebben we een hele kluif aan gehad,’ zucht ze. Terwijl zij haar verhaal doet, staat er een stel in de ruimte dat kritiek geeft op de gekozen personen: het is niet goed gekozen, te veel bekende mensen. Annemarie spreekt ze gelijk aan om met hen in discussie te gaan.

Zwart?

En laten we wel wezen, zo’n tentoonstelling roept inderdaad vragen op. Met de vragen die ik had kwam ik de volgende dag terug bij het museum om Imara hierover te spreken. Want de term ‘Zwart’,  kan dat eigenlijk wel? Imara legde mij uit dat de titel Zwart Amsterdam was besloten en pas daarna het gedonder begon. Een collega belde haar op om haar te vragen of dat eigenlijk wel ‘kon’, dat wou ze van Imara horen. ‘Maar dat is gewoon hoe ik over mezelf spreek’, verklaarde ze onschuldig. Deze anekdote slaat de spijker op de kop. Het witte Amsterdam Museum stelt haar deuren open om kleur binnen te laten en een eeuwenoud wit, eurocentrische beeld uit het museum te laten. Zwart Amsterdam is de eerste stap in een groot project om de blik op de Amsterdamse geschiedenis wat meer kleur te geven. ‘Nee, het is niet zo dat het team na deze tentoonstelling weer terug gaat naar de orde van de dag, er komt wel degelijk verandering’, vertelde Imara trots. ‘De verschillen worden overbrugd door het dialoog dat door zo’n tentoonstelling ontstaat. Het is goed!'

Museumnacht

De nacht die je wist dat zou komen… Museumnacht! Deze staat volledig in het teken van inclusiviteit: we zijn allemaal Amsterdammer, en dat is wat ons bindt. Het Amsterdam Museum heeft dan ook Zwart Amsterdam als thema en verwent ons in de binnenplaats met een heuze ‘waterkant’ feeling mét Hip Hop karaoke. Is dat nog niet genoeg? Neem dan een loopje door het museum waar verschillende spoken-word artiesten reageren op de collectie, met interactie natuurlijk. Vanaf een uurtje of 22:00 kunnen we niet meer helemaal recht staan en gaan we lekker in het museumcafé ‘lean-back-en’. Het is misschien wel de kers op de museale taart deze 5 november en de ideale kans om deze verbluffende, misschien wel kleurrijkste tentoonstelling in Amsterdam te bekijken. Lobi da basi.
Lees verder binnen de categorie "Historie "
Lees meer van deze maker

Muziek

Lekkergaan: de grotten van Nieuw-West

Of: de lijdensweg die het Leidseplein kan zijn.

Historie

Het achtste wereldwonder

Ons paleis is meer dan een tourist trap.

Historie

Lekkergaan: Lola Lik

Vandaag opent een culturele hub in de voormalige Bijlmerbajes.