Kunst

Lekkergaan: Ship of Fools

Kunst & Muziek

Meisje, ik ben een zeeman...
Nachtbraker
Sefania Vitalis

Sefania Vitalis (1992) is een kunstgeschiedenisstudent die er maar geen genoeg van kan krijgen en daarom al 5 jaar zoveel mogelijk colleges volgt. Omdat de vakken een beetje op beginnen te raken reist hij vaak rond om de pareltjes der architectuurgeschiedenis te bezoeken en te fotograferen. Als hij een kerk was bestond zijn heilige drie-eenheid uit een nog geldige museumkaart, een camera en een camper. Verder houdt hij van grote ruimtes met afgeronde hoeken en buitenlandse HEMA vestigingen.

Bekijk meer van Sefania Vitalis
Ik wilde altijd zeeman worden, echt zo’n boom van een vent met een streepjesshirt en een jerrycan diesel naast mijn bed. Dat was het plan maar toen bleek uitgaan leuker dan de opleiding tot zeebonk. Maar laat er nou net een klein pareltje afgemeerd liggen aan de oude kades van de NDSM-werf waar ik mijn zeemannendroom toch kan waarmaken en tegelijkertijd kan zwemmen in een zee van hele chille muziek. Deze parel is blauw, gemaakt van ouderwets geklonken staal en draagt de naam Azart, of Ship of Fools.

OMZWERVINGEN VAN EEN OPERASCHIP

Dit markante scheepje begon haar lange leven als zeilvrachtschip tijdens de Eerste Wereldoorlog en bracht het interbellum door als vissersboot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Azart door de Duitsers in beslag genomen en gebruikt als patrouilleboot. Sinds 1987 is het de thuisbasis van het Azart-theatergezelschap. Als The Opera Ship deed de Azart zo’n 16 steden aan in drie landen om uiteindelijk na wat omzwervingen in Amsterdam aan wal te geraken, waar het schip zichzelf een bijzonder plekje in de Amsterdamse geschiedenis heeft toegeëigend als naamgever van het Azartplein.

FEESTRUIM

Elke vrijdagavond doet het schip haar bijnaam Ship of Fools eer aan door Amsterdammers een plekje te bieden in het feestruim, waar het podium gedurende de avond gevuld wordt met zowel dansende zotten als u en ik, als artiesten van allerlei slag. Sommige avonden beginnen met een paar uur cabaret, theater en optredens voordat de DJ het feestje verder door de nacht loodst. Ben je meer van een avondje livemuziek? Beetje achterover hangen op de bank terwijl je je sigaretje oprookt en je veel te goedkope biertje wegtikt? Chill, kan gewoon. Elke derde vrijdag van de maand organiseren de heren en dames van Ship of Fools de Azart-Sessions waarin livemuziek centraal staat.  
Vanaf volgende zomer zal het schip onze wateren gaan verlaten voor een wereldtour langs verschillende continenten. Het is en blijft tenslotte een schip, en schepen moeten varen. Tot die tijd is Ship of Fools op vrijdagavonden en tijdens evenementen (check ze hier!) te bezoeken op de NDSM-werf.
Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Kunst

Veldwerk: Het nieuwe oude Centraal Station

Amsterdam's oudste bouwjuweel geeft af en toe ook wat moois terug!

Wetenschap

Lekkergaan: Stroop

Pannenkoeken eten op een robuust houten bouwsel

Kunst

Veldwerk: Onder het Rokin

In veldwerk gaan onze nachtbrakers zelf de straat op om zaken te belichten die misschien kunst ....