Historie

Hoe ideaal is onze democratie?

Historie & Wetenschap

Nachtbraker
Myrthe Groot

Myrthe heeft kunstgeschiedenis gestudeerd met een Master in Art of the Global World and World Art Studies. Ze werkt momenteel bij BAK Basis Actuele Kunst in Utrecht en het Anne Frank Huis en heeft een liefde voor jaren '70-glitters en r&b.

Bekijk meer van Myrthe Groot
Het is de afgelopen volop in het nieuws: de politieke stand van zaken in andere landen. De ogen zijn gericht op de steeds nijpendere situatie in Turkije onder haar president Erdogan. Laten we vooral het beleid van Putin de afgelopen jaren niet vergeten en de spanningen die dat teweegbracht. Dan is er natuurlijk Donald Trump die mee wilt doen in de wereldpolitiek. Het zijn figuren met dictatoriale neigingen waar menig westerse burger niet even enthousiast van wordt. Misschien vanwege deze actuele ontwikkelingen in de wereldpolitiek breidde de zesde editie van de Nacht van de Dictatuur (ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie) op 15 september zich uit van Den Haag naar Rotterdam en in De Balie in Amsterdam. Misschien is het gewoon omdat het onderwerp te belangrijk is. Toch ga ik met enige scepsis naar de avond, want hebben we niet al teveel gepraat vanuit het perspectief van democratie versus dictatuur?
Autoritaire wannabe-leider Donald Trump.
 

Vier vrijheden

Zonder twijfel dragen de sprekers met elk hun eigen verhaal en belichting van dictatuur bij aan een interessant programma. Onderzoeksjournalist Sanne Terlingen en professor Korean Studies Remco Breuker spraken beiden over hun werk waaruit naar voren kwam hoe de invloed van Het Eritrese en Zuid Koreaanse regime tot buiten hun eigen land reikt, zoals in de EU en zelfs Nederland. Zo bracht Sanne Terlingen aan het licht hoe mensen die gelinkt kunnen worden aan het Eritrese regime, werkzaam waren als tolk bij het IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Dit zorgt ervoor dat Eritrese asielzoekers opnieuw in een kwetsbare positie komen na hun politiek gemotiveerde vlucht naar Nederland. De gevolgen van haar onderzoek: eis van rectificatie, een boete van over een ton, aangifte tegen de politie en boze tweets. Remco Breuker sprak over zijn onderzoek naar Noord-Koreaanse dwangarbeiders in Polen en het bizarre feit dat hij daardoor nu beschuldigd is van drie misdaden in Noord-Korea, waarvan een het beledigen van het staatshoofd is. En volgens Midden-Oosten expert Paul Aarts vormen de ‘vier vrijheden’ van Franklin Roosevelt het fundament van een democratie, namelijk vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. En ja, ik vrees in dit geval dat we serieuze vraagtekens kunnen zetten bij de Nederlandse ‘democratie’, want de Eritrese asielzoekers, Sanne Terlingen en Remco Breuker zijn zeker niet vrijgewaard van vrees, noch kan men spreken van vrijheid van meningsuiting. Dit zijn slechts twee voorbeelden van dictotariale regimes waarvan hun macht tot buiten hun eigen landsgrenzen reiken.
De 'beledigde' in kwestie, Kim Jong Un.

Pijnlijk fragment

Ondanks deze interessante verhalen waar je mond van open valt, had de avond naar mijn mening een interessantere lading gekregen als er ook ruimte was gemaakt om kritisch te kijken naar onze eigen overheid, en niet te vergeten, ons westerse perspectief. Dat dit zeker niet over het hoofd moet worden gezien werd pijnlijk duidelijk in een fragment van het interview van Tom Kleijn, die ook was uitgenodigd, met president Assad van Syrie (zie hier het volledige interview). Het desbetreffende fragment laat zien hoe Assad vertelt dat zijn ambtsperiode alleen het Syrische volk aangaat, die voor hem hebben gestemd, en het niet zozeer Nederland’s zaak is om zich daarmee te bemoeien. Iets wat ik Assad tot op zekere hoogte moet nageven is dat hij daar een heikel puntje aankaart. Het is tijd om kritisch naar onze eigen democratie te kijken. Want in hoeverre is deze ideaal wanneer we vluchtelingen, journalisten en academici niet kunnen beschermen en onze vrijheid van meningsuiting wordt aangetast?
Lees verder binnen de categorie "Historie "
Lees meer van deze maker

 

Gordon Parks: Pijnlijk en ongemakkelijk

Myrthe kwam, zag en trok paralellen

Fotografie / Film

IDFA voor Nachtbrakers

Waar de hel moet je heen op IDFA? Wij helpen je uit de brand.