Kunst

Lekkergaan: Twee Jaar de Ceuvel

Kunst & Muziek

De Ceuvel, een creatieve oase in het nog redelijk ongerepte Noord, viert haar tweede verjaardag.
Eindredacteur
Thijs Janssen

Afgestudeerd muziek- en journalistiekstudent met een onverzadigbare verslaving aan de kunsten. Met 'DO MORE' getatoeëerd op zijn pols propt Thijs zijn dagen vol met schrijven, muziek maken en nachtelijke avonturen door zijn geliefde Amsterdam. Is geïnteresseerd in wat jong publiek afstoot en aantrekt tot kunst en heeft een hekel aan titels verzinnen.

Bekijk meer van Thijs Janssen
Vorige maand viel het onze niet-Amsterdamse Nachtbraker Mart op hoe – in zijn woorden – Fokking. Veel. Er. Gebouwd. Is. aan het IJ. Een voor een worden de vrijplaatsen vervangen door moderne appartementengebouwen en de bijkomstige Bagels & Beans. Alles voor de massa. Vanuit mijn kamerraam zie ik de Amsterdamse skyline bestaan uit hijskranen, die als reuzen spelen met de miniatuurhuisjes onder hen. Sommigen, waaronder ikzelf, hebben hun heil gezocht en gevonden in Noord. Het stadsdeel waar voorheen niemand durfde te komen vanwege het onvermijdelijke pontje, is lang buiten het bereik van de centrumyuppen en -trutjes gebleven. Het Parool zette vorige week nog een ingezonden brief online over de noordelijke schoonheid en het is precies die schoonheid die ondernemingen als Pllek, Noorderlicht, Oedipus en anderen naar deze kant van het water haalt. ‘Alleen in Noord’.

King in the north

Met de komst van EYE, IJ-hallen en nu zelfs de A’DAM Toren hoeft niemand meer overtuigd te worden om eens de pont te pakken. Maar om in GoT-termen te spreken, is er één ware king in the north: De Ceuvel. Twee jaar geleden was de grond aan het Van Hasselt Kanaal zeer vervuild, dus namen de initiators het gebied over met een tienjarig plan. Het idee was om met planten de aarde te reinigen en een geheel zelfonderhoudende creatieve oase op te zetten. Oude huisboten werden op de oever geplaatst om te functioneren als atelier, werkplaats, plantenkas en café. Deze oase, die nooit van de grond had kunnen komen in het onbetaalbare centrum, viert morgen haar tweede verjaardag.

Woonbootbanjeren

Ter ere van de geslaagde eerste 24 maanden organiseert De Ceuvel een dagfestival vol muziek, kunst, lezingen en workshops. Ga vooral dansen bij de Amsterdamse band De Nachtdienst en ontdek een wereldoplossing bij de lezingen over duurzaamheid. Of stap op het Future Island, gemaakt van troep en drijvend in het kanaal, waar je kan leren hoe je een eigen DIY groene energie-instrument maakt. Ook zijn alle woonboten open en kan je door de ateliers en werkplaatsen banjeren. Tip van mij: check hun speciale biertjes en broodjes. Ook al zie ik dat Noord langzamerhand wordt volgebouwd door diezelfde centrumeikels en wordt overstroomd door mensen die je het liefst van de pont afgooit en in het IJ ziet verdwijnen, De Ceuvel blijft tot nu toe onaangetast. Check hier het gehele programma van De Ceuvels verjaardagfestival.
Lees verder binnen de categorie "Kunst "
Lees meer van deze maker

Fotografie / Film

Concerto Koffie Serveert

Voor als je iets van muziekfotografie wilt weten, en van muziek en poëzie houdt

Kunst

Het imaginarium van Thijs

'Joe’s goede bui begint langzaam door het stoffen tapijt te sijpelen.'

Kunst

Mixtape: seksuele voorlichting bij Wipsite

Seksuele voorlichting zoals je nog nooit hebt gezien